Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Zibi
Administrator
Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 522
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
|
Wysłany: Nie 6:12, 08 Paź 2017 Temat postu: Wino białe, stołowe typu bordoskiego wg. Skrzycha |
|
|
Wino białe, stołowe typu bordoskiego wg. Skrzycha
Skład kupażu na 10 litrów wina:
1.Wino jabłkowe (z Renet)...............4,5 litra
2.Wino z białych porzeczek..............4 litry
3.Wino agrestowe...........................1 litr
4.Syrop cukrowy z 0,5 kg cukru.......0,5 litra
5.Karmel do właściwego koloru, zwykle 2-4 ml
6.Kwaśny siarczyn potasowy 1g
---------------------------------------------------
Razem..........................................10 litrów
1.Fermentacja moszczów na drożdżach nr.11 Sauturnes, na 12-13%.
Balling w winie 3-5
2.Kwasy 6,5-7,5
3.Wino jabłkowe najwyżej roczne, agrestowe 2-3 letnie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zibi
Administrator
Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 522
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
|
Wysłany: Wto 19:20, 10 Paź 2017 Temat postu: |
|
|
Ponieważ w piwnicy miałem ostatnie 0,5 litrowe wino z białej porzeczki oraz wina z jabłek i agrestu postanowiłem zrobić wino białe w typie Bordeaux.
Proporcje:
- wino jabłkowe 0,5 l
- wino z białej porzeczki 0,4 l
- wino agrestowe 0,1 l
- odrobina karmelu która i tak nie miała wpływu na kolor bo wino miało kolor karmelowy
Cukru nie dawałem bo wino jest półsłodkie. Wszystkie wina były z rocznika 2016.
Degustacja za jakiś czas. Mało tego wyszło, dwie półlitrówki.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Zibi dnia Wto 19:22, 10 Paź 2017, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
vanKlomp
WINIARZ EKSPERT
Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 129
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź i okolice
|
Wysłany: Wto 20:41, 10 Paź 2017 Temat postu: |
|
|
Zbyszek to wino ma tyle wspólnego z Bordeaux co fasolka po bretońsku z Bretanią.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zibi
Administrator
Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 522
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
|
Wysłany: Wto 21:31, 10 Paź 2017 Temat postu: |
|
|
vanKlomp napisał: | Zbyszek to wino ma tyle wspólnego z Bordeaux co fasolka po bretońsku z Bretanią. |
Pewnie masz rację, a ja się niedługo przekonam jak coś takiego smakuje.
Przy okazji pozbyłem się wina z białej porzeczki, które dla mnie jest za kwaśne i miało być pomieszane.
Z drugiej strony myślałem ze Skrzych to ważny gość w branży winiarskiej (komentarze z tamtego forum),oczywiście wina i tak robię po swojemu.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
vanKlomp
WINIARZ EKSPERT
Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 129
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź i okolice
|
Wysłany: Wto 21:41, 10 Paź 2017 Temat postu: |
|
|
Skrzych był dobry tworzeniu win ze wszystkiego co natura dała. Szczególnie chwalone jest jego wino z ryżu. A nazwy takie żeby robiący miał wrażenie, że pije prawie Bordeaux. Ale prawie czyni wielką różnicę.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zibi
Administrator
Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 522
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
|
Wysłany: Śro 4:44, 11 Paź 2017 Temat postu: |
|
|
W jego książce nie trafiłem na wino z ryżu ? Było z żyta.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
vanKlomp
WINIARZ EKSPERT
Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 129
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź i okolice
|
Wysłany: Śro 9:17, 11 Paź 2017 Temat postu: |
|
|
Utworzyłem nowy wątek z przepisem Skrzycha.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zibi
Administrator
Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 522
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
|
Wysłany: Śro 9:42, 11 Paź 2017 Temat postu: |
|
|
Widziałem , fajnie..
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|