|
www.domowawinnica.fora.pl Nasze winniczki, porady, dyskusje.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Zibi
Administrator
Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 522
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
|
Wysłany: Nie 15:50, 08 Paź 2017 Temat postu: Śluzowatość wina |
|
|
Śluzowatość wina
Wina słabe, o małej zawartości kwasu i garbnika zawierające pewną ilość nie przefermentowanego cukru, mogą ulec śluzowaceniu.
Wino takie lekko mętnieje i gęstnieje, a przy nalewaniu spływa ciężko jak oliwa lub ciągnie się jak śluz.
Przyczyną tej choroby są pewne gatunki bakterii(wywołujące fermentację mannitowo-mlekową), oraz pewne drożdże z rodzaju Torula rozwijające się w takich winach i zamieniające resztki cukru w śluz. Temp.25 stopni przyspiesza ich rozwój, szczelne zamknięcie nie pomaga bo są beztlenowe.
Leczenie choroby polega na rozbiciu śluzu, a następnie sklarowaniu wina ziemią okrzemkową (hiszpańską). Śluz rozbija się miotełką lub łyżką, wino przelewamy cienką strużką.
Na każde 10l chorego wina bierzemy 25-100(bardzo chore wina) gram ziemi okrzemkowej).
Ziemię okrzemkowa rozrabiamy stopniowo z coraz większą ilością wina
po czym mieszamy z całością. Ziemia okrzemkowa oblepia służ i porywa na dno. Po kilku dniach wino zostaje wyklarowane.
Wino ściągamy do silnie zasiarkowanego naczynia.
Wino po wyleczeniu może być skupażowane z innym winem, lub poddane wtórnej fermentacji.
Innym sposobem leczenia jest dodanie taniny (5-10 g na 10 litrów wina)
i silne zasiarkowanie.
Z książki Skrzycha..
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|