Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
vanKlomp
WINIARZ EKSPERT
Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 129
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź i okolice
|
Wysłany: Sob 11:00, 14 Paź 2017 Temat postu: Projektowanie wina. |
|
|
Jeśli mamy moszcz o zawartości 19 blg a chcemy aby nasze wino miało np 13% to musimy wykonać obliczenia.
Obliczanie zawartości cukru w moszczu
- 19Blg = 190g (ekstraktu) x 0,625 litra (obj. 1kg cukru) = 119ml, a 810g wody ma objętość 810ml
- więc 1kg moszczu ma objętość 119+810=929ml, a 1 litr tegoż moszczu waży 1/0,929kg = 1,076kg
- stąd też, w jego 1L jest (19%) 190 x 1,076kg = 204g ekstraktu (w tym 17/20 to cukier)
- odejmując od całości ekstraktu 3/20 niecukrów (204x17)/20 = 173g/L cukru.
Obliczanie ilości cukru do dodania:
- (skoro na 1% alk potrzeba16,83g cukru w litrze) 13% x 16,83g = 219g cukru/litr,
- ale w moszczu jest już 173g/L cukru więc 219g - 173g = 46g/L do dosypania
- ponieważ cukier zwiększa obj. nastawu to: 46g + 17% = 54g/L, Do nastawu 54 x 6L = 324g cukru
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zibi
Administrator
Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 522
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
|
Wysłany: Sob 11:04, 14 Paź 2017 Temat postu: |
|
|
Cenne obliczenia, zwykle ilość potrzebnego cukru do wyprodukowania 1% alkoholu w litrze zaokrągla się do 17 gram.
Skąd wiesz ile masz niecukrów?
Ważny jest poziom kwasów, czy zamiast mierzyć możemy wziąć dane dla danego owcu z literatury?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
vanKlomp
WINIARZ EKSPERT
Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 129
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź i okolice
|
Wysłany: Sob 11:22, 14 Paź 2017 Temat postu: |
|
|
Poprawka na niecukry jest to stała wyrażona jako 3/20
Zibi napisał: |
Ważny jest poziom kwasów, czy zamiast mierzyć możemy wziąć dane dla danego owcu z literatury? |
Kwas zawsze trzeba badać. Zależy on od pogody, siedliska, itp. Może się to mieć nijak do literatury.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez vanKlomp dnia Sob 11:27, 14 Paź 2017, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zibi
Administrator
Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 522
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
|
Wysłany: Sob 11:34, 14 Paź 2017 Temat postu: |
|
|
Czym badasz?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
kapitan
WINIARZ EKSPERT
Dołączył: 15 Paź 2017
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Baszyn
|
Wysłany: Nie 21:07, 15 Paź 2017 Temat postu: |
|
|
Jest dowiedzione, że zawartość niecukrów w moszczu gronowym jest wprost proporcjonalna do zawartości cukrów, czyli mniej cukrów, mniej niecukrów i odwrotnie. Producenci areometrów pływakowych zalecają uproszczoną metodę, czyli (-4) od odczytu. Odliczanie 3/20 jest może dla niektórych bardziej kłopotliwe, ale taki sposób daje wynik o wiele bardziej zbliżony do prawdy. Większość skal (Blg, Bx) mówią o zawartości ekstrakty wyrażoną w gramach na 1000g ekstraktu. My przy robiąc wina zwykle go nie ważymy, a operujemy litrami. Gdyby ktoś nie bardzo wiedział po co te skomplikowane obliczenia opisane w pierwszym poście to właśnie po to żeby przeliczyć zawartość cukru zawartego w 1 kg moszczu (odczyt) na zawartość cukru w 1 litrze moszczu ( jest nieco wyższa). Zawsze dokonuję takiego obliczenia. Jeżeli kogoś to jednak przeraża to musi wiedzieć, że winko wyjdzie mu nieco mocniejsze, ale to żaden problem
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zibi
Administrator
Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 522
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
|
Wysłany: Nie 21:31, 15 Paź 2017 Temat postu: |
|
|
Podaj mi ilość niecukrów. Miazga 19 litrów, cukier 6 kilo, cukier w owocach 5%, kwasów nie znam, nastaw z jeżyny..Da się z tego policzyć?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
vanKlomp
WINIARZ EKSPERT
Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 129
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź i okolice
|
Wysłany: Nie 21:47, 15 Paź 2017 Temat postu: |
|
|
Co to jest to 5%? Podaj blg moszczu.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zibi
Administrator
Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 522
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
|
Wysłany: Nie 22:11, 15 Paź 2017 Temat postu: |
|
|
Zakładam że jeżyny miały 5% cukru, niczego nie mierzyłem. Nie wiem czy bym potrafił..
Wg. książek mają 5-8%..
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Zibi dnia Nie 22:12, 15 Paź 2017, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
vanKlomp
WINIARZ EKSPERT
Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 129
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź i okolice
|
Wysłany: Nie 22:26, 15 Paź 2017 Temat postu: |
|
|
No niestety tak to się nie da policzyć. Kup sobie zwykły cukromierz. Mierzenie jest proste. Bo jak mówiła moja babcia na oko to chłop w szpitalu umarł.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
kapitan
WINIARZ EKSPERT
Dołączył: 15 Paź 2017
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Baszyn
|
Wysłany: Nie 22:50, 15 Paź 2017 Temat postu: |
|
|
Ekstrat ze świeżych jeżyn możesz przyjąć na poziomie 7%. Ponieważ gęstość soku z jeżyn jest mniejsza niż winogronowego (1,03) to możesz sobie odpuścić te przeliczenia, szczególnie, że i tak już opierasz się na założeniech a nie pomiarach. Możesz przyjąć do dalszych obliczeń
70 g -17/20= 59g cukru/litr soku. Do obliczenia całkowitego cukru miazgi, trzeba znać jej wydajność co do soku. Nie wiem jak to wygląda bo ja tylko w gronowych siedzę, ale jak po tłoczeniu (czy oddzieleniu) i odrzuceniu frakcji stałej odejmiesz od objętości wodę dodaną i cukier dodany (oczywiście obietościowo) to to co zostanie będzie sokiem z jeżyn. Jak uchwycisz tą objętość to będziesz wiedział to co Ci potrzebne do dalszych obliczeń. Nie będzie to szczególnie dokładne ale pozwoli na zrobienie wina z takim cukrem resztowym jak lubisz.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez kapitan dnia Nie 23:02, 15 Paź 2017, w całości zmieniany 3 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zibi
Administrator
Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 522
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
|
Wysłany: Pon 4:20, 16 Paź 2017 Temat postu: |
|
|
vanKlomp napisał: | No niestety tak to się nie da policzyć. Kup sobie zwykły cukromierz. Mierzenie jest proste. Bo jak mówiła moja babcia na oko to chłop w szpitalu umarł. |
To stad że sporo "kucharzę". W kuchni też nie mam żadnych mierników, robię na smak, tak aby nie przesolić itp.
Podobnie wina, ogólny przepis, proporcje mam, potem tylko pilnuję aby nie przedobrzyć. Nastawy mam tuz obok, jest pipeta więc smak jest pod kontrolą.
Dlatego też chcę, aby na forum był ktoś kto zweryfikuje moje smaki i powie co w winie jest nie tak.
Oczywiście od niedawna w Będzinie jest sklep z art. do produkcji win, więc nie będzie problemu z zakupem. Wcześniej było z tym cienko.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zibi
Administrator
Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 522
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
|
Wysłany: Pon 4:24, 16 Paź 2017 Temat postu: |
|
|
kapitan napisał: | Ekstrat ze świeżych jeżyn możesz przyjąć na poziomie 7%. Ponieważ gęstość soku z jeżyn jest mniejsza niż winogronowego (1,03) to możesz sobie odpuścić te przeliczenia, szczególnie, że i tak już opierasz się na założeniech a nie pomiarach. Możesz przyjąć do dalszych obliczeń
70 g -17/20= 59g cukru/litr soku. Do obliczenia całkowitego cukru miazgi, trzeba znać jej wydajność co do soku. Nie wiem jak to wygląda bo ja tylko w gronowych siedzę, ale jak po tłoczeniu (czy oddzieleniu) i odrzuceniu frakcji stałej odejmiesz od objętości wodę dodaną i cukier dodany (oczywiście obietościowo) to to co zostanie będzie sokiem z jeżyn. Jak uchwycisz tą objętość to będziesz wiedział to co Ci potrzebne do dalszych obliczeń. Nie będzie to szczególnie dokładne ale pozwoli na zrobienie wina z takim cukrem resztowym jak lubisz. |
Mnie po odciśnięciu 11 litrów jeżyn wyszło około 1,5 litra odpadów, głównie nasion..Jeżyny które zbieram rosną cały dzień w pełnym słońcu, są słodkie.
Ja przyjąłem minimalną ilość cukru w tych owocach.
Dzięki za pomoc.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
kapitan
WINIARZ EKSPERT
Dołączył: 15 Paź 2017
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Baszyn
|
Wysłany: Pon 7:24, 16 Paź 2017 Temat postu: |
|
|
Wcześniej wspomniałeś o 19 l miazgi ? No ale skoro z 11l miazgi jest 9,5 l soku to wydajność jest na poziomie 86%. Z 19 powinno być ok 16l soku. 16x59g= 944g cukru w soku. Dodałeś 6000g cukru to masz łącznie 6944g.Objętość nastawu z 19l miazgi wygląda następująco: sok+objetość cukru dodanego+woda dodana, czyli 16+6x0,6+woda?. Jeżeli wynik tego równania podzielisz przez 16,7 to się dowiesz na ile % alkoholu masz cukru w nastawie. Jeżeli wynik jest powyżej 14% to już trzeba się zastanawiać nad kolejnymi dosłodzeniami.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zibi
Administrator
Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 522
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
|
Wysłany: Pon 7:45, 16 Paź 2017 Temat postu: |
|
|
Wiem, to było eksperymentalne, pierwsze wino na drożdżach bayanus G995. Wino mogło mieć około 21%. Do nastawu na początku dodałem 20 goździków aby było dobre na grzańce, jest dobre na grzańce. Wyszło półwytrawne/półsłodkie..Potem jeszcze dodałem trochę gożdzików..
Mam pół tysiąca butelek win na drożdżach Zamoyskich o mocy 13-14%, więc ta innowacja nie powinna dziwić. Robię wina kwiatowe, ziołowe i owocowe o działaniu leczniczym..
Pisałem 19 litrów, to była pełna butla po wodzie Eden poj.18,9 litra. Pełna do szyjki. Czy takie napełnienie daje około 19 litrów? Tak uważam..
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Zibi dnia Pon 7:47, 16 Paź 2017, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|