|
www.domowawinnica.fora.pl Nasze winniczki, porady, dyskusje.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Zibi
Administrator
Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 522
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
|
Wysłany: Czw 13:16, 05 Paź 2017 Temat postu: Tarnina |
|
|
Bardzo dobrym winem i cennym dla zdrowia jest wino z tarniny. Tarnina to dzika śliwa.
Na wino zbieramy najlepiej przemrożone owoce, wtedy wino jest lepsze w smaku. Po umyciu owoce lekko zgniatamy i wsypujemy do balonu, dodajemy matkę drożdżową, wodę z cukrem. Cukier oczywiście na raty jak w przypadku wina z dzikiej róży. Proporcje również podobne.
Ja owoce w nastawie trzymam 4 tygodnie, na 5 litrowy nastaw daje około
pół balonu. Na tych samych drożdżach można zrobić drugi nastaw.
W drugim nastawie owoce możemy potrzymać w balonie 5-6 tygodni.
W ub. roku drugi nastaw wina z tarniny doprawiłem cynamonem i w smaku przypominał wino z wiśni.
Bardzo dobrze wychodzi wino z tarniny pomieszane ze śliwą w proporcji 1/2 (tarnina/śliwa).
Fajny jest mix z dzika różą, robiłem fajne wina w proporcji 1/3 i 1/4 (tarnina /dzika róża).
Wino z tarniny ma piękny bordowy kolor i bardzo szybko się klaruje.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|