|
www.domowawinnica.fora.pl Nasze winniczki, porady, dyskusje.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Zibi
Administrator
Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 522
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
|
Wysłany: Czw 13:31, 05 Paź 2017 Temat postu: Dodatki do win |
|
|
Dodatki do win
Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych
§ 46.
Do dnia 31 października 2008 r.:
1) barwniki określone w tabeli 3 załącznika nr 3 do rozporządzenia mogą być stosowane do:
a) napojów winopochodnych owocowych, w tym napojów winopochodnych owocowych aromatyzowanych,
b) napojów winopodobnych owocowych, w tym napojów winopodobnych owocowych aromatyzowanych,
c) napojów niskoalkoholowych, w tym napojów niskoalkoholowych aromatyzowanych
- w dawce do 200 mg/l;
2) barwniki - Karmel E 150a, Karmel siarczynowy E 150b, Karmel amoniakalny E 150c, Karmel amoniakalno-siarczynowy E 150d mogą być dodawane do Polskiego Wina aromatyzowanego zgodnie z zasadą quantum satis;
3) substancje dodatkowe wymienione w tabeli 1 załącznika nr 4 do rozporządzenia oraz Lizozym E 1105 stosuje się do fermentowanych napojów winiarskich zgodnie z przepisami w sprawie szczegółowego sposobu wyrobu fermentowanych napojów winiarskich oraz metod analiz tych napojów do celów urzędowej kontroli pod względem jakości handlowej;
4) kwas sorbowy E 200 oraz jego sole: sorbinian potasu E 202 i sorbinian wapnia E 203 mogą być stosowane do:
a) Polskiego Wina,
b) Polskiego Wina aromatyzowanego,
c) napojów winopochodnych owocowych, w tym napojów winopochodnych owocowych aromatyzowanych,
d) napojów winopodobnych owocowych, w tym napojów winopodobnych owocowych aromatyzowanych,
e) napojów niskoalkoholowych, w tym napojów niskoalkoholowych aromatyzowanych,
f) wina owocowego aromatyzowanego
- w dawce do 200 mg/l;
5) dwutlenek siarki i siarczyny wymienione w tabeli 5 załącznika nr 4 do rozporządzenia, mogą być stosowane do:
a) Polskiego Wina,
b) Polskiego Wina aromatyzowanego,
c) napojów winopochodnych owocowych, w tym napojów winopochodnych owocowych aromatyzowanych,
d) napojów winopodobnych owocowych, w tym napojów winopodobnych owocowych aromatyzowanych,
e) napojów niskoalkoholowych, w tym napojów niskoalkoholowych aromatyzowanych,
f) wina bezalkoholowego owocowego,
g) wina owocowego aromatyzowanego
- w dawce do 200 mg/l,
6) kwas metawinowy E 353 może być stosowany do Wina Polskiego i Wina Polskiego aromatyzowanego w dawce do 100 mg/l,
7) następujące substancje słodzące mogą być stosowane do niżej wymienionych fermentowanych napojów winiarskich:
Środek spożywczy
Numer substancji wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej
Nazwa substancji
Maksymalna dawka mg/l
Napoje winopodobne owocowe, w tym napoje winopodobne owocowe aromatyzowane; napoje winopochodne owocowe, w tym napoje winopochodne owocowe aromatyzowane; napoje niskoalkoholowe, w tym napoje niskoalkoholowe aromatyzowane E 950 Acesulfam K 350
E 951 Aspartam 600
E 954 Sacharyna i jej sole: sodowa, potasowa i wapniowa 80
E 959 Neohesperydyna DC 20
E 955 Sukraloza 50
E 962 1) Sól aspartamu i acesulfamu 350 2)
1) Określone maksymalne dawki soli aspartamu i acesulfamu są pochodną określonych maksymalnych dawek jej części składowych: aspartamu (E951) i acesulfamu K (E 950). Maksymalne dawki określone dla aspartamu (E 951) i acesulfamu K (E 950) nie mogą być przekroczone w wyniku użycia soli aspartamu i acesulfamu, pojedynczo lub łącznie z E 950 lub z E 951.
2) Maksymalna dawka w przeliczeniu na acesulfam K.
W linku to wygląda czytelniej..
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|