|
www.domowawinnica.fora.pl Nasze winniczki, porady, dyskusje.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Zibi
Administrator
Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 522
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
|
Wysłany: Śro 13:26, 04 Paź 2017 Temat postu: Swenson Red |
|
|
Swenson Red
Rodzice Minnesota 78 x Seibel 11803
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia USA
Masa grona 274 g
Rozmiary jagód 16-18 mm
Masa jagód 4,1 g
smak b. słodkie
SAT 2350
Termin dojrzewania 11-20.09
Mrozoodporność -30 °C
Kolor gron czerwono-szare
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 20,1 °Bx
[link widoczny dla zalogowanych]
Opis
Bardzo smaczna, bardzo silnie rosnąca odmiana o jasno czerwonych jagodach. Ma defekt zapylania w związku z tym często ma tzw. "przestrzelone" grona.
Genealogia
Swenson Red = Minnesota 78 x Seibel 11803 Minnesota 78 = Beta x Witt lub wg E.Swenson Minnesota 78 = Beta x Jessica wg E.S. : Swenson Red (Elmer Swenson 439)= MINNESOTA 78 X SEIBEL 11803 → → 50%V.vinifera +25%V.labrusca +6,25%V.rupestris +12,5%V.riparia + 6,25%V.lincencumii
Choroby
Dość podatny na mącznika rzekomego. Na pozostałe choroby wystarczająco odporny.
Cięcie
Krzew wymaga wysokopiennych , przestrzennych form , takich jak pergole i kurtyny (z łozami skierowanymi do dołu ), z cięciem łozy owocującej na 8-12 pąków . Zalecane jest także cięcie letnie , przedewszystkim uszczykiwanie wierzchołków latorośli w początkach kwitnienia winorośli.[1]; [1] (bez tego zabiegu w niekorzystnych warunkach pogodowych podczas kwitnienia , powstają często grona nierównomiernie wypełnione jagodami, z dużą liczbą drobnych, zielonych owoców)
Dojrzewanie
Nasielsk 2012 - zbiór: 25/09 - 10/10; plon:12kg/krzew; masa gron: 150g: masa jagód: 2,8g; ekstrakt: 18-20,5%
Skierniewice 2012 - zbiór: 8/10: plon: 1,84kg/krzew; masa gron: 108g; masa jagód: 2,89g; ekstrakt: 20,9%
Synonimy
Elmer Swenson 439, ES 439.
Rodzice Minnesota 78 x Seibel 11803
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia USA
Masa grona 274 g
Rozmiary jagód 16-18 mm
Masa jagód 4,1 g
smak b. słodkie
SAT 2350
Termin dojrzewania 11-20.09
Mrozoodporność -30 °C
Kolor gron czerwono-szare
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 20,1 °Bx
Za winogrona org.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Zibi dnia Czw 12:46, 12 Paź 2017, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|