|
www.domowawinnica.fora.pl Nasze winniczki, porady, dyskusje.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Zibi
Administrator
Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 522
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
|
Wysłany: Czw 7:47, 05 Paź 2017 Temat postu: Merlot |
|
|
Merlot
[link widoczny dla zalogowanych]
Grona odmiany Merlot; foto:ZbyszekB
Grona odmiany Merlot; foto:ZbyszekB
Rodzice Madeleine Noire des Charentes x Cabernet Franc
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Francja
Masa grona 150 g
Rozmiary jagód 14 mm
Masa jagód 1,0-1,4 g
SAT 3000-3300
Termin dojrzewania 11-20.10
Ilość dni dojrzewania 152-164
Mrozoodporność -18 °C
Kolor gron czarne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 24 °Bx
Zawartość kwasów 7 g/l
Opis
Klasyczna odmiana winiarska uprawiana we Francji, Hiszpanii, Portugali, Włoszech, Austrii, Albanii, Serbii, Chorwacji, Rumunii, Bułgarii, Węgrzech, Australii, RPA, USA, Chile, Argentynie i w Chinach. Z odmiany Merlot produkowane sa doskonałe wina bordoskie np. Canon -Fronsac, St-Emilion, Pomerol (Francja), Masseto, Montiana (Włochy), Journey Merlot (USA), Gran Reserva Merlot (Chile). Odmiana mało przydatna dla uprawy w Poksce ze względu na niską mrozoodporność oraz późny termin dojrzewania. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa "merle" oznaczającego kosa.
Najnowsze badania genetyczne ustaliły rodowód tej odmiany; rodzicami są: Madelrine Noire des Charentes i Cabernet Franc.
Wg Instytutu Magaracza:Grona cylindryczne lub stożkowe, często ze skrzydełkami.Ciężar gron ok.110-150g. Jagody prawie kuliste 14x13mm, czarne z woskowym nalotem. Miąższ soczysty, bezbarwny, skórka mocna, waga 1-1,4g, nasiona 1-3.
Na Krymie dojrzewa po 152-164 dniach (od pękania pąków) i potrzebuje śr.3000-3300 SAT. W chłodniejsze lata dojrzewa lepiej niż CS.
Wg INRA - dojrzewa od 2 do 2,5 tygodnia po odmianie Chrupka Złota
Choroby
mało odporna na m.pr. i sz.pl. ; nieco bardziej odporna na m.rz.
Dojrzewanie
Nizina Śląska - 18 września 2015 r. ( pomiar cukru w gronach ) - 19 Brix
Nizina Śląska ( Kościerzyce, k. Brzegu ) - 15 września 2016 r. : 22 Brix
Antocyjany i polifenole w dojrzałych owocach (całkowita ilość):
Antocyjany 1500-1800 mg/kg
Polifenole 2500-2900 mg/kg
Rodzice Madeleine Noire des Charentes x Cabernet Franc
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Francja
Masa grona 150 g
Rozmiary jagód 14 mm
Masa jagód 1,0-1,4 g
SAT 3000-3300
Termin dojrzewania 11-20.10
Ilość dni dojrzewania 152-164
Mrozoodporność -18 °C
Kolor gron czarne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 24 °Bx
Zawartość kwasów 7 g/l
Za Winogrona org.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Zibi dnia Pią 7:32, 13 Paź 2017, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|