|
www.domowawinnica.fora.pl Nasze winniczki, porady, dyskusje.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Zibi
Administrator
Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 522
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
|
Wysłany: Czw 13:05, 05 Paź 2017 Temat postu: Kodrianka |
|
|
Kodrianka
[link widoczny dla zalogowanych]
Opis
Mieszaniec złożony odmian Mołdowy i Marszalski. Liście średnie i duże, umiarkowanie wcinane, powierzchnia liścia jest lekko pomarszczona, ogonek liściowy długi, purpurowy. Krzewy charakteryzują się silnym wzrostem. Grona średnie lub duże, stożkowate, o masie w przedziale 300-600 g. Jagody o masie ok. 7 g, eliptyczne, podłużne, o rozmiarach ok. 30x20 mm, posiadają grubą skórę i jędrny miąższ. Smak harmonijny, przyjemny.[1]
Znakomita, wcześnie (w drugiej połowie sierpnia) dojrzewająca odmiana deserowa o oryginalnym kształcie jagód.
W Skierniewicach dojrzewa w połowie września w uprawie gruntowej.
Grona: średnie do dużych, stożkowate lub szeroko-stożkowate, luźne.
Jagody: duże, elipsoidalne ze ściętym wierzchołkiem, niekiedy łukowato wygięte. Skórka fioletowo-granatowa, z obfitym woskowym nalotem.
Miąższ: zrośnięty ze skórką o przeciętnym smaku !? [1];[1]
Genealogia
KODRIANKA = Mołdowa X Marszalski (KATTA KURGAN X POBEDA)
(wg VIVC)
Kodrianka → 89,05%V.vinifera +0,78%V.labrusca
+7,29%V.rupestris +1,56%V.berlandieri
+1,32%V.lincecumii
Parametry
Skierniewice za lata 2006-2008 (w uprawie polowej)
zbiór 16/09 - masa gron 241g; masa jagód 5,73g; plon 1,74kg/krzew; ekstrakt 14,2%
Choroby
Odmiana charakteryzuje się zwiększoną odpornością na choroby grzybowe, wymagająca ochrony chemicznej tylko wtedy, gdy istnieje podwyższone zagrożenie szarą pleśnią.
Wg J.Lisek Skierniewice - odmiana średnio odporna na choroby grzybowe.
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy. Owoce są średnio odporne na mączniaka prawdziwego, a liście bardziej podatne niż owoce. W skali 1 do 9 - wynik 4/6 {B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. Potrzebne 2-4 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw odium
Cięcie
Dobre efekty daje prowadzenie krzewów jako sznury lub formy szpalerowe z łozami ciętymi na 6-10 pąków. Dobrze też plonują krzewy cięte na niską głowę, cięte systematycznie na 3-5 pąkowe czopy.
Za winogrona org.
Rodzice Mołdowa x Marszalski
Gatunek hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Mołdawia
Masa grona 400-1000 g
Rozmiary jagód 31x19 mm
Masa jagód 6-8 g
smak Prosty
SAT 2400-2500
Termin dojrzewania 5-20.09
Ilość dni dojrzewania 115-124
Mrozoodporność -22 °C
Kolor gron fioletowe
Zapylanie samopylna
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 18-19 °Bx
Zawartość kwasów 6,0-7,0 g/
Za winogrona org.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Zibi dnia Pią 7:26, 13 Paź 2017, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|