|
www.domowawinnica.fora.pl Nasze winniczki, porady, dyskusje.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Zibi
Administrator
Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 522
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
|
Wysłany: Nie 12:12, 08 Paź 2017 Temat postu: Dornfelder |
|
|
Dornfelder
[link widoczny dla zalogowanych]
Rodzice Helfensteiner x Heroldrebe
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Niemcy
Masa grona 150-500 g
Rozmiary jagód 15-20 mm
Masa jagód 3,1-5 g
SAT 2500-2600
GDDC 1060-1080
Termin dojrzewania 5-10.10
Mrozoodporność -22 °C
Kolor gron czarne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie ogólne
Zawartość cukrów 18,2 °Bx
Zawartość kwasów 8 g/l
Opis
Dość mrozoodporna nowa niemiecka odmiana przeznaczona zarówno do wyrobu wina jak również ze względu na bardzo smaczne owoce do bezpośredniego spożycia. Odmiana warta szerszych prób w polowej uprawie w polskich warunkach klimatycznych. Wzrost bardzo silny. Wymaga ograniczenia plonowania. Rozwój krzewu wczesny i dlatego wrażliwy na późnowiosenne przymrozki.
Wg prof. J.Lisek
Wzrost : silny do bardzo silnego. Jednoroczne pędy grube i sztywne. Pasierby słabe i nieliczne. Struktura krzewu luźna i uporządkowana
Mrozoodporność : -20 do -22; nieco większa niż Pinot Noir ,ale mniejsza niż Riesling Skierniewice 6/01/2009 przy -23ºC wymarzło 40,9% pąków ,a u „Riesling) 13,5% Skierniewice 26/01/2010b przy -28,1ºC wymarzło 93% pąków, a u „Riesling” 60,5%
Grona: duże lub bardzo duże 316g , stożkowate, często rozgałęzione ze skrzydełkami.
Jagody: granatowoczarne z obfitym woskowym nalotem, kuliste, średnie lub duże 3,1g .
Dojrzewanie: późne, zazwyczaj kilka dni po Pinot Noir. Skierniewice – 5/10/2009
Owocuje także z pasierbów , a nawet w niektóre lata (2011) dojrzewa jako deserowa.(Nasielsk - ZB)
Parametry
Dojrzewanie
Skierniewice 2009
Zbiór : 5/10 ; masa gron 316g, masa jagód 3,1g; ekstrakt 18,2%
Skierniewice 2012
Zbiór: 8/10; plon: 0,85 kg/krzew; masa gron: 181g; masa jagód: 3,76g; ekstrakt: 18%
Wino
Wino o ciemnej intensywnej barwie, z owocowym aromatem czereśni, jeżyn, migdałów i zrównoważonymi taninami.
Wg servisu "www.wineoczechrepublic"
Wino ma doskonałą jakość, barwę ciemnoczerwoną, delikatno aromatyczny zapach i smak. Z powodu swej intensywnej barwy jest w Niemczech cenione jako surowiec do podwyższenia barwności win czerwonych nawet po dojrzewaniu w beczkach barrique.
Za:
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Zibi dnia Pią 7:18, 13 Paź 2017, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|