|
www.domowawinnica.fora.pl Nasze winniczki, porady, dyskusje.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Zibi
Administrator
Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 522
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
|
Wysłany: Sob 21:38, 07 Paź 2017 Temat postu: Pigwa |
|
|
Nalewka z pigwy
Jak zrobić nalewkę z pigwy? Umyj 2 kg dojrzałych owoców pigwy. Nie obieraj, tylko razem ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie włóż do słoja, zasyp 1 kg cukru i przykryj papierem pergaminowym. Po tygodniu do słoja wlej wolno 0,5 l spirytusu. Potem zamknij słój i przez miesiąc maceruj owoce. Następnie odcedź nalew przez grubo złożoną gazę i odciśnij owocową masę. Nalew wymieszaj z 0,5 litra wódki 40 proc. i odstaw na co najmniej dwa miesiące.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
kasia.barska
ŚWIEŻAK
Dołączył: 19 Paź 2017
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warzsawa
|
Wysłany: Czw 19:55, 19 Paź 2017 Temat postu: |
|
|
z tego co wiem i od 11 lat robię to nalewki zawsze robi się tak samo, owoce zalewa się spirytusem 60-70%, odstawia na minimum 6 tygodni (wyjątkiem są owoce, których nie można pozbawić pestek - truskawki, maliny, jeżyny), zlewa pierwszy nalew, a owoce zasypuje cukrem. po kolejnych 2 tygodniach zlewa się słodki, drugi nalew, łączy oba, rozlewa do butelek i odstawia żeby dojrzały. niczego nie zasypuje się cukrem przed maceracją, nawet pigwy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zibi
Administrator
Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 522
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
|
Wysłany: Czw 20:32, 19 Paź 2017 Temat postu: |
|
|
Zalewasz tak aby były przykryte płynem?
Robiłaś nalewkę z tarniny?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|