|
www.domowawinnica.fora.pl Nasze winniczki, porady, dyskusje.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
roch
MIODOSYTNIK
Dołączył: 06 Paź 2017
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 18:59, 22 Paź 2017 Temat postu: Przygotowanie matki drożdżowej |
|
|
Do produkcji miodów pitnych nadają się drożdże winiarskie do wyrobu mocnych win południowych tj Malaga, Portwein, Tokaj, Madera Steinberg, Sherry, Samos
- do buteleczki 0.25l z przegotowaną i ostudzoną wodą do temp 24-28 stopni wsypać zawartość saszetki z drożdżami i zatkać czopkiem z waty
- wstawić w ciepłe i zaciemnione miejsce
- po 24 h dodać łyżeczkę cukru
- po 1-4 dniach na powierzchni pojawi się piana, czyli drożdże zaczynają pracować
- przelać zawartość do 1 l butelki i dodać 0,5 l przegotowanego i ostudzonego roztworu miodu
- po 24 h pojawi się znowu obfita piana świadcząca o dobrym namnożeniu drożdży
- zaszczepić nią nastaw (saszetka zazwyczaj wystarcza na 20-30 l) brzeczki
Dobrze przygotowane drożdże charakteryzują się zmętnieniem płynu i obfitą pianą na powierzchni.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zibi
Administrator
Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 522
Przeczytał: 8 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
|
Wysłany: Pon 5:03, 23 Paź 2017 Temat postu: |
|
|
Czy można robić miody na drożdżach aktywnych?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
roch
MIODOSYTNIK
Dołączył: 06 Paź 2017
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 20:14, 23 Paź 2017 Temat postu: |
|
|
Zibi napisał: | Czy można robić miody na drożdżach aktywnych? |
Ależ oczywiście, ale posilę się wiedzą łódzkiego klubu winiarzy:
"Drożdże aktywne należy uwodnić. Dla miodu o gęstości czwórniaka zalecana ilość to 0,3 g/l - 0,5 g/l, dla trójniaka to 1,0 g.l - 1,5 g/l a dla dwójniaka 3,0 g/l. Tak duża ilość drożdży dodawana do trójniaków i dwójniaków jest wymagana, gdyż w miodach o takiej gęstości drożdże nie rozmnażają się, a część z nich po dodaniu do nastawu od razu ginie. Do miodów owocowych warto więc przygotować MD na soku który zamierzamy użyć do nastawiania miodu. Fermentacja owoców w miazdze (np. jarzębiny, wiśni czy śliwek) lub fermentacja soku (miód jabłkowy) pozwoli nam wytworzyć dużą, zdrową populację drożdży, która dobrze poradzi sobie z dużą ilością cukru w nastawie."
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|