|
www.domowawinnica.fora.pl Nasze winniczki, porady, dyskusje.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
roch
MIODOSYTNIK
Dołączył: 06 Paź 2017
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 20:26, 23 Paź 2017 Temat postu: Fermentacja i dojrzewanie |
|
|
Etapy postępowania:
- przygotowaną brzeczkę przelewamy do oczyszczonej szklanej butli lub wymoczonej i czystej dębowej beczki
- dodajemy wcześniej przygotowaną kulturę drożdży w ilości 3-5 proc całości nastawu
- zamykamy butle czopem fermentacyjnym
- woda w rurce fermentacyjnej ma sięgać do wysokości banieczek
- butle odstawiamy do pomieszczenia o temp 18 stopni (im wyższa temperatura fermentacji tym niższa zawartość alkoholu; wraz ze wzrostem temp. wzmaga się toksyczność alkoholu w stosunku do drożdży; wyższa temp. fermentacji powoduje utratę substancji aromatycznych)
- po 24 h powinna pojawić się piana, w marę upływu czasu coraz obfitsza (tak rozpoczyna się właśnie fermentacja burzliwa, która trwa zależnie od temp. i gęstości brzeczki od 5 do 10 dni. Im rzadsza tym fermentacja trwa krócej, ale jest burzliwa)
- opadnięcie i zanik piany to znak przejścia w fermentację cichą (spokojną)
- fermentacja ta trwa od 4- 6 tygodni
- pod koniec tego okresu należy przystąpić do zlania brzeczki znad osadu
- oczyścić czop fermentacyjny i założyć ponownie
- butle przenieść do pomieszczenia z temp 10-15 stopni na okres od kilku do kilkunastu miesięcy
- sprawdzać cyklicznie czy w rurce fermentacyjnej jest woda
- w zależności od potrzeby należy 2-3 razy ściągnąć znad osadu
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|